Je houdt me toch wel vast?
je_houdt_me_toch_wel_vast.jpg
  
Je houdt me toch wel vast?
 
Auteur/Illustrator: ds. Bert Prinsen
 
Over dementerende mensen en hun naasten
 
Je houdt me toch wel vast? wil inzicht geven in dementie. Het is een tocht waarin soms verrassende ontmoetingen plaatsvinden tussen de dementerende en zijn/haar naasten. Soms brengt deze tocht een diepe teleurstelling, om contacten die nooit meer worden zoals ze waren. En soms geeft een vluchtige herkenning veel troost. Het proces van het loslaten en de acceptatie wordt indringend beschreven.
 
Doelgroep: mantelzorgers, partners, pastoraal medewerkers

paperback
formaat 14 x 21 cm
ca. 128 blz.

 

ISBN 978-90-76890-37-1
prijs € 12,50

Bestel deze titel bijvoorbeeld via webwinkel Kameel (bij bestellingen van meer dan € 20,- in Nederland geen verzendkosten). Elke boekwinkel in Nederland kan dit boek voor u bestellen.

Alle publicaties


I. een voorwoord: “Je kunt zo weinig met hen.” 

Achter deze titel schuilen woorden als “wat jammer”,”spijtig”,”teleurstelling” over de periode dat een partner, vader, moeder, een vertrouwde, lijdt aan dementie of dementeert. Men heeft het gevoel dat er weinig tot niets te beleven valt met iemand die deze ziekte (aandoening) heeft. Op zich is daar niets tegen in te brengen. Het is een pijnlijk gebeuren zowel voor degene die dementeert als zijn of haar familie. In hun teleurstelling zeggen ze vaak:”Je kunt zo weinig met hen”. “Weinig”, zou er toch iets zijn van contact, van iets dat de moeite waard is. Mogelijk misschien zelfs van veel waarde is. In de jaren dat ik als geestelijk verzorger in dienst geweest van een verpleeghuis, blijkt dat er veel meer mogelijk dan ik dacht. Ik hoop dat anderen deze ontdekking willen meemaken of bevestigen. Het gaat om de vraag of we herkennen kunnen dat ieder mens een kostbaar mens in de ogen van de Heer is en blijft. 

Het vraagt om de bereidheid deel te nemen aan een expeditie door een onbekend en bergachtig landschap. De route is van te voren maar schetsmatig bekend. Over deze tocht gaat dit boekje. Een verhaal van “verrassend” tot “diep teleurstellend”. Een tocht waarin soms verrassende ontmoetingen plaats vinden tussen de dementerende en de anderen. Soms ook een diepe teleurstelling om contacten die nooit meer worden zoals ze waren. De acceptatie van deze nieuwe omstandigheid vraagt moed en energie en geeft een glimlach en soms veel tranen. Waar de temperatuur van het geloof tot diep onder nul kan zakken om vervolgens tot zomerse waarden te stijgen. 

Misschien hebben familieleden, verzorgenden en cursisten en anderen iets aan het volgende. Het geeft in elk geval mijn dankbaarheid en verrassing mee over de periode van omgang met dementerenden.

Ron Overtoom, coach, opleider van verzorgenden, heeft een hoofdstuk geschreven over de medische en verpleegkundige achtergronden van dementie. Daar ben ik in elk geval blij mee. Mogelijk U ook.

Heel persoonlijk voeg ik tot slot er aan toe dat ik zelf in mijn jeugdjaren een aantal jaren op bed moest liggen. De machteloosheid uit deze periode heeft zich later (in de verpleeghuisjaren) - tot mijn verrassing en verbijstering uitbetaald door de machteloosheid van zieken scherper bewust te worden en deze houding met hen te delen. Aarzelend schrijf ik deze laatste alinea. Eigen beleving is lang niet altijd een goede inbreng in het werk.

Bert Prinsen

 

Auteur

Ds. Bert Prinsen is jarenlang als geestelijk verzorger in dienst geweest van een verpleeghuis.

Eerder verscheen:

Omgaan met dementie ISBN 978-90-5829-082-3

Alzheimer ISBN 978-90-8520-140-3

 

 
up up